perjantai 10. kesäkuuta 2016

Keskiviikko 8.6.2016

Tänään matkamme suuntasi kohti Spijkeniasseä. Vierailimme monitoimikeskuksessa, jonka yhteydessä toimii mm. koulu ja päiväkoti. Ihmiset olivat kovin ystävällisiä. Meille esiteltiin peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen toimintaa sekä päiväkodin toimintaa. Toimipiste koulutti lastenhoitajia päiväkoteihin sekä koulunkäynnin ohjaajia. Kolmivuotinen koulutus kuulosti vaativalta. Päivät ovat pitkiä, koulutusaikaa on tasolla 4 lyhennetty vuodella. Pohdimme yhdessä Zadkinen opettajien kanssa koulutuksen yhtäläisyyksiä ja eroja Suomeen verrattuna. Meillä painottuu osaamusperusteisuus. Täällä hallitus on määrännyt aika tiukaltakin kuulostavat tuntimäärät, miten paljon koulutuksen tulee kestää. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että opetusta on viety todella paljon myös käytäntöön.






Koululta siirryimme kadun toiselle puolelle Care shop toimipisteeseen. Tässä yksikössä avustavat toiminnot olivat kohdentuneet pitkälti lapsiperheiden auttamiseen ja myös vanhusten tai yksinäisten avustaminen. Nyt oivalsimme konkreettisesti, että Care shop -toiminta on tarkoitettu tällä hetkellä vain 1 ja 2 tason hoiva-alan opiskelijoille.



Näiden aamupäivän vierailujen jälkeen innostuksemme lisääntyi. Mieleemme alkoi tulvia erilaisia ideoita, miten voisimme kehittää työelämäyhteistyötä ja lisätä opetusta käytännön työelämässä. Ajattelimme esimerkiksi yhteistyön tiivistämistä kaupungin kotihoidon kanssa. Opiskelijat voisivat olla iso ilo ja apu vanhuksille, jotka eivät välttämättä tarvitse hoidollisissa toimenpiteitä.
Aamupäivän käyntien jälkeen nautimme runsaan lounaan taas meille uudessa Zadkinen toimipisteessä.












Iltapäivällä suuntasimme vierailulle Zadkinen Teaching Department yksikköön. Yksikössä oli neurologisesti sairaita asukkaita ja vanhuksia. Kaksi opiskelijaa esittelivät meille yksilön toimintaa ja saimme tutustua yksikön eri osastoihin. Yksikkö oli valoisa ja tilaa oli paljon. Päiväkeskuksen puolella oli runsaasti erilaista toimintaa ja paljon huoneita joissa oli erilaisia toimintapisteitä. Talosta löytyi mm. omat huoneet leipomiseen, kynttilöiden valmistamiseen ja musiikkihuone. Toiminnassa selkeästi korostui yksilöllisyys, toiminnallisuus ja valinnanvapaus. Asukkaita oli hyvin vähän vuoteessa, selkeästi toiminta-ajatus oli se, että kaikki ketkä kykenee, autetaan ylös päivän ajaksi.











Opiskelijat olivat molemmat olleet puolen vuoden Teaching Department jaksolla talossa. He olivat hyvin tyytyväisiä kokemukseen. Alussa ohjausta saa enemmän, mutta jakson edetessä vastuuta annetaan enemmän ja opiskelijat oppivat mielekkäällä tavalla hoitotyötä. He ratkaisevat itsenäisesti käytännössä esiintyviä ongelmia yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa.











Ilta kuluikin liikunnallisissa merkeissä. Kiipesimme kaupungin rautatieaseman kupeeseen rakennetut valtavat rappuset ja ihailimme maisemia lähes lintuperspektiivistä. Myös asema itsessään oli aika vaikuttava näky. Ehdimme myös hieman tehdä ostoksia, kun pääsimme viimeinkin aivan ydinkeskustaan asti. Palkitsemme tämän jälkeen itsemme erittäin hyvällä pitsalla ravintola O’pazzossa aivan hotellimme vieressä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti